Menu
FVzk
  • Dům a byt
  • Elektro
  • Internet
  • Peníze
  • Podnikání
  • Produkty
  • Vzdělání
  • Zdraví
  • Ženy
  • Životní styl
FVzk

Jak vyzrát na tvrdou vodu

Posted on 10.1.202021.1.2020

Českou republiku lze rozdělit podle mnoha hledisek geografických, přírodovědných, společenských i právních, ale také dle tvrdosti pitné vody ve vodovodním řadu. Zatímco jakost vody v závislosti na obsahu nežádoucích látek se v naší zemi řadí ke světové špičce, tvrdost v různých regionech kolísá podle obsahu minerálních látek v ní rozpuštěných. Příkladem může být kohoutková voda čerpaná na Opavsku, Bruntálsku a Rýmařovsku, zásobená Slezskou Hartou a Kružberkem, kde je velmi měkká horská, a naopak na Mělnicku a Kladensku byste zaznamenali opačný extrém – vodu mimořádně tvrdou.
šplouchání vody.jpg
Obecně je tvrdost definována množstvím vápenitých a hořečnatých solí. Oba prvky jsou pro náš organismus prospěšné, pochopitelně v určité přijatelné koncentraci, naopak velmi měkká voda není pro kuchyňské účely příliš vhodná.

Kdy je tvrdost žádoucí, a kdy ne

Tato vlastnost životodárné tekutiny je však nežádoucím prvkem při provozu domácích spotřebičů. Jistě dobře znáte usazeniny ve varné konvici, uvnitř pračky a na stěnách bojlerů. Nevýhodou také je, že tvrdost má nepříznivý vliv na účinek pracích a čisticích prostředků. Poměrně snadno lze vypozorovat snížení životnosti oděvů praných v tvrdé vodě ve srovnání s tou měkkou.
buben pračky.jpg

Převaření

Převařování je jedním ze způsobů, jak tekutinu změkčit . Je to však jen dočasné řešení, neboť se tím zkracuje životnost nádobí a zároveň se tímto procesem ztrácí i některé živiny, které náš organismus potřebuje.

Jedlá soda

Tento způsob se využíval především v době po druhé světové válce, podobný princip byl však znám již ve starověkém Řecku, tehdy hospodyně přidávaly do vody dřevěný popel z ohnišť. Dnes postačí do deseti litrů tekutiny přidat dvě čajové lžičky sody a nechat ji působit několik hodin, než se vytvoří na dně usazenina. Změkčená voda se pak slévá, přičemž kal obsahuje vysrážené především vápenité soli.

Změkčovadla na bázi solí

V současné době nejčastěji využívaný způsob změkčování, jež známe např. z myček nádobí a automatických praček. Jsou to tabletky, které pracují na podobné bázi jako jedlá soda.

Filtrační konvice

Ty se používají v domácnostech, aktivní látkou je uhlíkový filtr, kde se zachytí většina minerálních látek. Životnost patrony je závislá na hodnotě tvrdosti, většinou to bývá zhruba 1 měsíc.

Nejnovější příspěvky

  • Bezpečí na schodech 
  • Zhubněte na vždy
  • Co je na kešu oříšcích tak zajímavého
  • Peníze formou hypotéky až na 30 let splácení
  • Nebojte se mobilního domu

Archivy

  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Duben 2017

Rubriky

  • Dům a byt
  • Elektro
  • Internet
  • Peníze
  • Podnikání
  • Produkty
  • Zdraví

Základní informace

  • Přihlásit se
  • RSS (příspěvky)
  • RSS (komentáře)
  • Čeština pro WordPress
©2021 FVzk | Powered by SuperbThemes & WordPress
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím